onsdag 11 november 2015

Feromoner - en hel vetenskap

Feromoner är säkert ett begrepp ni hört eller läst om. Oftast handlar det om feromonparfym för att bli mer attraktiv för andra människor och kanske attrahera en sexpartner.

Grejen är den att feromoner är en hel vetenskap som inte enbart handlar om sex och snusk. Utan det handlar om ämnen som tillverkas av kroppen i olika syften. Djur av olika slag använder det på olika sätt. Exempelvis finns det fiskar och insekter som sänder ut en sorts feromon som varning om att fara finns i närheten.

Medan andra djur sänder ut feromoner som signal för att som är inriktade på parning, som kan uppfattas på flera kilometers håll.

Då den här bloggen har fokus på sex, snusk och sånt - så är det ju det som är det intressanta. Jag vet att många killar går igång på dofter. Har jag fått höra många gånger, gällande många olika dofter. Visst stämmer det? ;)

Så visst har dofter av olika slag en attraktionskraft. Både på män och kvinnor.

Tanken av att dofter och feromoner påverkar oss får mig att fundera. För det är bara en av de faktorer som spelar roll när man ska träffa någon, ragga på krogen eller helt enkelt få upp ögonen för någon. Att det säger "klick" liksom.

Fast samtidigt har feromoner kanske större inverkan på oss än vi tror. Precis som djur så påverkas vi människor. Du kanske har känt det någon gång? Du träffarn en person du aldrig har träffat förut. Han eller hon behöver knappt säga något och du får ändå en bra känsla av den personen.

På samma sätt kan det vara åt andra hållet - att du känner en stark känsla av att personen inte passar dig, inte är någon du vill umgås med. Även om personen ser bra och trevlig ut. Jag tror att många kan känna igen sig och det kanske är feromoner som påverkar oss utan att vi förstår det.


2 kommentarer:

 1. Johan den store15 november 2015 19:46

  Absolut är dofter viktiga. Jag tycker många tjejer tvättar sig för ofta eller använder för mycket parfym. Jag kan bli stormkåt av att känna en lätt svettdoft, för att inte tala om doften av fittan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm förstår lite hur du menar. Äkta dofter är härliga ibland. Fast jag kan bli tänd på en kille som doftar annat gott också.

   Radera